Перейти до основного вмісту
Обговорення освітньої програми за участі стейкхолдерів

14 березня 2024 року на факультеті фізичної культури та здоров’я людини, Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича відбулась зустріч викладачів, студентів факультету та стейкхолдерів, щодо обговорення освітньої програми першого (бакалаврського) (ОПП «Середня освіта (фізична культура), ОПП «Фізична культура і спорт», «Фітнес та рекреація») та другого (магістерського) рівнів вищої освіти на тему: «АКТУАЛЬНІ ЗМІНИ ТА ІННОВАЦІЙНІ ПРОПОЗИЦІЇ ЩОДО ВКЛЮЧЕННЯ ОКРЕМИХ ТЕМ АБО ОСВІТНІЙ КОМПОНЕНТ ДО НАВЧАЛЬНОЇ ПРОГРАМИ "СПОРТИВНІ ІГРИ З МЕТОДИКОЮ ВИКЛАДАННЯ (ВОЛЕЙБОЛ)».

Зі вступним словом виступив декан факультету фізичної культури та здоров’я людини Зорій Ярослав Богданович, який привітав всіх учасників застрічі, розповів про важливість і необхідність проведення обговорень програми підготовки фахівців з двох спеціальностей для подальшого корегування і удосконалення відповідно до потреб суспільства.

Активну участь в обговоренні освітньо-професійних програм взяли участь:

  •          кандидат наук з фізичної культури і спорту, заслужений працівник освіти України, суддя міжнародної категорії, президент EEVZA, президент Федерації волейболу України - Мельник Михайло Григорович;
  •          член виконкому ГО ФВУ, голова Арбітражної комісії ГО ФВУ, суддя міжнародної категорії - Скібіцький Олексій Станіславович;
  •          перший майстер спорту з волейболу на Буковині, суддя національної категорії - Раца Петро Григорович.

У процесі обговорень було запропоновано посилити ОП шляхом залучення до проведення лекцій стейкхолдерів - практиків із галузі, а також до переліку вибіркових дисциплін ввести теми, які дозволять здобувачам досягнути необхідних вмінь та навичок, що відповідатимуть сучасним потребам даної  галузі.

Михайло Григорович озвучив основні навички (soft&hard), які повинен мати сучасний тренер, фітнес-інструктор, вчитель та волейбольний суддя: знання мови; вміти комунікувати та привертати увагу учнів; працювати в команді; набувати сферу соціальних контактів; мати логічний, нестандартний, нетиповий підхід до учнів.

Зокрема, під час зустрічі Мельник М.Г. окреслив основні питання щодо стану та розвитку волейболу в Україні, висвітлив основні аспекти представлення збірної України на міжнародній арені; обговорив ключові питання стосовно пляжного і класичного волейбол в програмі НУШ та ДЮСШ, окремо наголосив про актуальні питання суддівства у сучасному волейболі, як ключове питання організації позакласної роботи з учнівською молоддю.

Олексій Скібіцький наголосив про проблеми в організації національного чемпіонату з волейболу серед студентів та організацію всеукраїнської шкільної ліги «Пліч-о-пліч»,  де волейбол займає вагоме місце серед популярності у школярів.

Іван Васкан, доцент кафедри фізичної культури та основ здоров’я у своїй доповіді розглянув важливість включення засобів волейболу до переліку компетенцій в НУШ, як одного із ключових засобів розвитку рухової активності школярів.

Андрій Молдован детально висвітлив унікальність освітніх програм  «Фізична культура і спорт», «Фітнес та рекреація» в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича. Зазначив, що освітньо-професійна програма базується на сучасних наукових знаннях про теорію, методику фізичного виховання й спортивного тренування, шляхах та проблемах організації та забезпечення тренувальної і змагальної діяльності спортсменів, традиційних та інноваційних підходах до їх вирішення. Відмітив, що в нашому університеті готуються тренери з таких видів спорту,  як футбол, волейбол, баскетбол, легка атлетика, панкратіон, грепплінг, карате, спортивне орієнтування, пауерліфтинг, плавання, вільна боротьба та ін.

Під час зустрічі обговорювали питання удосконалення освітніх програм зі згаданих вище ОП. Стейкхолдери висловили готовність сприяти практичній підготовці здобувачів вищої освіти.

Жваву дискусію викликало питання забезпечення відповідності програмних результатів навчання запитам сучасних вимог освіти та практики. Зустріч виявилась цікавою та стала корисною для всіх.

Декан факультету фізичної культури та здоров’я людини, професор Ярослав Богданович Зорій висловив вдячність усім присутнім за участь в обговоренні освітньо-професійних програм.

Всі стейкхолдери були нагороджені пам’ятними сувенірами від керівництва Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Організували зустріч зі стейкхолдерами доценти факультету Васкан Іван Григорович та Молдован Андрій Дмитрович. 

Дякуємо ЗСУ за можливість проводити такі заходи у цей буремний та  небезпечний час.

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності