Перейти до основного вмісту
ІV Міжнародна науково-практична конференція «Фізична культура і спорт: досвід та перспективи»

6-7 квітня в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича, а саме на факультеті фізичної культури та здоров’я людини, під керівництвом декана факультету, професора, доктора педагогічних наук Ярослава ЗОРІЯ, колективом кафедри теорії та методики фізичного виховання і спорту організована та проведена під патронатом Національної комісії України у справах ЮНЕСКО МЗС України ІV Міжнародна науково-практична конференція «Фізична культура і спорт: досвід та перспективи» з нагоди Міжнародного дня спорту заради розвитку та миру!

На конференції розглядалися питання, присвячені дослідженням у сфері олімпійського та професійного спорту, інноваційним технологіям у фізичній культурі та спорті, фізичному вихованню різних груп населення, сучасним підходам до організації та змісту освітнього процесу майбутніх фахівців з фізичної культури, спорту, фізичної терапії, ерготерапії, науково-методичним основам здоров’я людини, рекреації та фітнесу, актуальним питанням реабілітаційної допомоги в сучасних умовах, новітнім підходам до використання рухової активності у відновленні функціонального стану людини.

У Міжнародній конференції  взяли  участь понад 200 учасників з 13 країн світу та 22-ох закладів освіти України. Наукові напрацювання були з Румунії, Іспанії, Ізраїлю, Канади, Німеччини, Італії, Люксембургу, США, Ірландії, Чехії, Великобританії, Швеції, Португалії та України.

З вітальними слова до учасників звернулися: членкиня Національної комісії України у справах ЮНЕСКО Міністерства закордонних справ України, проректорка з науково-педагогічної роботи з питань навчально-виховного процесу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, докторка історичних наук, професорка Тамара МАРУСИК; деканка факультету фізичної культури і спорту Ясського університету ім А.І. Куза, докторка наук, професорка Беатріс-Аурелія АБАЛАСЕЙ (Beatrice-Aurelia ABALASEI); декан факультету фізичного виховання і спорту Прикарпатського національного  університету імені Василя Стефаника, кандидат педагогічних наук, професор Ярослав ЯЦІВ.

На пленарному засіданні з науковими доповідями виступали як провідні науковці українських закладів освіти, так і іноземні фахівці у галузі Фізична культура і спорт:

–         Шинкарук Оксана Анатоліївна – докторка наук з фізичного виховання та спорту, професорка, Член-кореспондентка Української Академії наук, Заслужена працівниця фізичної культури і спорту України, голова галузевої експертної ради НАЗЯВО спеціальності 017 фізична культура і спорт, завідувачка кафедри кіберспорту та інформаційних технологій Національного університету фізичного виховання і спорту України – тема «Тренди інноваційних технологій у спорті та їх використання в підготовці спортсменів».

–         Андрєєва Олена Валеріївна – докторка наук з фізичного виховання та спорту, професорка, Заслужена працівниця фізичної культури і спорту України, членкиня експертної ради НАЗЯВО спеціальності 017 фізична культура і спорт, завідувачка кафедри здоров’я, фітнесу та рекреації Національного університету фізичного виховання і спорту України – тема «Оздоровчо-рекреаційна рухова активність різних груп населення: сучасні виклики».

–         Костюкевич Віктор Митрофанович – доктор наук з фізичного виховання і спорту, професор, Заслужений тренер України, завідувач кафедри теорії і методики фізичного виховання та спорту Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинськогo – тема «Теоретико-методичні підходи щодо програмування тренувального процесу спортсменів».

–         Petruta Martinas – PHD, associate professor, факультет фізичної культури і спорту, Ясський університету ім А.І. Куза, м. Ясси, Румунія – таме «Еvaluation of conscientiousness among rugby players during puberty.

Чудовим продовженням Конференції стали секційні заняття, на яких науковці мали можливість подискутувати за тематиками доповідей. Даний захід є чудовою нагодою для представників різних країн обмінятися досвідом, інноваціями та напрацюваннями у сфері сучасного спорту, фізичної культури, фізичної терапії та ерготерапії. Всі пропозиції, проблемні аспекти та шляхи їх подолання висвітлено та затверджено на підсумковому зібранні у резолюції Конференції.

Другий день Конференції був насичений заходами. 7 квітня у змішаному режимі було проведено круглий стіл  на тему «Актуальні проблеми підготовки фахівців сфери фізичної культури і спорту на Буковині в умовах воєнного стану», на який запрошено стейкголдерів сфери фізичної культури і спорту. А це керманичі сфери фізичної культури і спорту Чернівецької області та м. Чернівці, директори ДЮСШ, голови спортивних федерацій та фітнес клубів, тренери, фітнес-тренери. На даному форумі обговорювали проблеми та перспективи підготовки майбутніх тренерів в регіоні, а також виступили із пропозиціями щодо удосконалення освітніх програм спеціальності 017 Фізична культура і спорт:

–         Першого (бакалаврського) рівня вищої освіти: «Фізична культура і спорт», «Фітнес та рекреація»,

–         Другого (магістерського) рівня вищої освіти: «Фізична культура і спорт».

За результатами круглого столу всі зацікавлені прийняли резолюцію. У ній передбачено стратегічні дії щодо удосконалення освітнього  процесу підготовки фахівців спеціальності 017 Фізична культура і спорт на Буковині в умовах воєнного стану.

У сучасних важких ситуаціях, непростих викликах і загрозах для суспільства українська наука, як і в цілому наша держава продовжує зберігати здобуті напрацювання, розвиватися попри всю складність подій. Наші науковці продовжують плідно працювати, здійснюючи внесок на шляху інтеграції України в європейське та євроатлантичне співтовариство.

Дякуємо всім учасникам за активну співпрацю, бажаємо міцного здоров’я, благополуччя, віри у себе й нашу перемогу!

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності